Известие

Collapse
No announcement yet.

проблем с температура на 147!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• проблем с температура на 147!

проблема ми е следния:
    сутрин като запаля колата и тръгвам от Поморие към Бургас (20км + 5-6 градско). за това време колата ми не вдига повече от 50 градуса! и парното не духа топло. когато вляза в градското ми трябва доста време докато стигне 70! след това ако пак тръгна извънградско на 5-та температурата пада много бързо на 50 градуса!

някой може ли да ми помогне - термостат ли е това, датчик ли е, обезвъздушаване ли иска?
    Alfa Romeo 147 1.6 TS Distinctive

Всичко е възможно. Няма как да се разбере по интернет. Моята е същата, като термостатът е нов. Скоро ще я вкарвам в бокса за проверка.
    2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от stani4a Покажи съобщение
      проблема ми е следния:
      сутрин като запаля колата и тръгвам от Поморие към Бургас (20км + 5-6 градско). за това време колата ми не вдига повече от 50 градуса! и парното не духа топло. когато вляза в градското ми трябва доста време докато стигне 70! след това ако пак тръгна извънградско на 5-та температурата пада много бързо на 50 градуса!

някой може ли да ми помогне - термостат ли е това, датчик ли е, обезвъздушаване ли иска?
      Разваленият термостат има 2 симптома.
      Колата ти ги показва на 100%.
      Смени си термостата и ще имаш парно.
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
        Всичко е възможно. Няма как да се разбере по интернет. Моята е същата, като термостатът е нов. Скоро ще я вкарвам в бокса за проверка.
        аз си мисля да не е някой датчик който да подава грешно инфо към термостата? но тъй като съм изключителен НЕразбирач, първо питам тук!

Comment

аз си мисля да не е някой датчик който да подава грешно инфо към термостата? но тъй като съм изключителен НЕразбирач, първо питам тук!
          Не е датчик, термостатът се управлява механично.
          Твоят е блокирал в отворено положение, както става в 99% от случаите. Ако беше в затворено, щеше да кипва.
          Охладителната течност на колата циркулира в два кръга. Първият когато е студена - водата се върти само около мотора, не премина през радиаторите. Вторият кръг сработва, когато позагрее и той представлява циркулирация на водата навсякъде. Термостатът е уредът, който регулира тези два процеса/цикъла. Когато е студено, той ограничава циркулацията в първия кръг. Когато стане топло, отваря и пуска водата към втория кръг, за да се охлажда. Ако водата започне да изстива, той затваря (малко), за да компенсира работната температура.
          Дано съм бил ясен
          В твоя случай водата циркулира през радиаторите, дори когато е студена. Така допълнително се обдухва (на извънградско) и никога не може да се повиши температурата и да имаш парно като хората.
          Смени термостата, но си вземи хубав, на BEHR, за да нямаш ядове с разни ментаци.
          Ето тук има хубави части и точно това е за твоята кола, вземи си го с датчика!
          http://www.axm-auto.com/index2.php?b...menkl=2&show=1
          Успех!
          sigpic

Comment

Не е съвсем така. Моята дори, когато показва 60 градуса, парното си работи перфектно. Във Вантотрейд съм питал и ми казаха, че най-често се поврежда уреда на таблото, т.е. не показва истинската температура. Обаче може да и да е датчика на термостата, самият тармостат или нещо друго. Трябва да се провери в сервиз и то свестен!
            2014: Deutschland über alles

Comment

а това как ви се струва: карам и температурата е на 50 градуса, пускам по инерция и стрелката бавно започва да се вдига! включвам пак на пета, газ, стрелката пада и пак е на 50!

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                Не е съвсем така. Моята дори, когато показва 60 градуса, парното си работи перфектно. Във Вантотрейд съм питал и ми казаха, че най-често се поврежда уреда на таблото, т.е. не показва истинската температура. Обаче може да и да е датчика на термостата, самият тармостат или нещо друго. Трябва да се провери в сервиз и то свестен!
                Колегата е написал, че няма и парно - втория признак
                sigpic

Comment

а това как ви се струва: карам и температурата е на 50 градуса, пускам по инерция и стрелката бавно започва да се вдига! включвам пак на пета, газ, стрелката пада и пак е на 50!
                  Когато си по енерция, моторът работи под 1000 оборота и върти по-бавно водата, от там и по-бавно се охлажда, т.е. има време да се стопли.
                  sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Dodo 155 Покажи съобщение
                    Когато си по енерция, моторът работи под 1000 оборота и върти по-бавно водата, от там и по-бавно се охлажда, т.е. има време да се стопли.
                    Аз вчера карах 80 км. извънградско само на пета и температурата ми не се дигна повече от 60 градуса. Парното го има, ама горе-долу... Слаба работа...Когато си влязох в Пловдив обаче, още на третия светофар ми показа 90 градуса и не мръдна до гаража. Това не е нормално, така ли да разбирам?
                    И ако си купя термостат, трябва да е с датчик ли? Има ли разлика със или без?
                    Питам щото ми е мътна тази материя. Колегата горе много добре обясни за кръговете, но не ми стана ясно за датчика. Щото разликата е 15 лв. де...
                    И може ли човек сам да си го смени или пак требе некой "майстор" измислен да се занимава?
                    ALFA ROMEO 146 1.6 TS 16V 1998
                    ПЛОВДИВ

Comment

При мен нещата седят така : На вън е -8 градуса. Колата е умряла от студ цяла нощ, паля и след около 3-4 минути бавно темпо из кварталните улички е вдигнала 60 градуса....после обаче като карам по-бързо извън квартала след 6 км някъде стига 75-80 градуса....Та мисля, че и аз съм за термостат. Явно ще се ходи при Лисан, дано само няма много народ записан за януари
                      Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                      Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

И аз бях като тебе, но вчера си смених термостата и вече нямам проблеми. Новия ми термостат не е на Behr и няма датчик сложих си стария датчик и за момента се държи доста добре.Ако питаш мене направо сменяй термостата и не мисли.
                        Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Comment

Първоначално публикувано от hollyman_R Покажи съобщение
                          Аз вчера карах 80 км. извънградско само на пета и температурата ми не се дигна повече от 60 градуса. Парното го има, ама горе-долу... Слаба работа...Когато си влязох в Пловдив обаче, още на третия светофар ми показа 90 градуса и не мръдна до гаража. Това не е нормално, така ли да разбирам?
                          И ако си купя термостат, трябва да е с датчик ли? Има ли разлика със или без?
                          Питам щото ми е мътна тази материя. Колегата горе много добре обясни за кръговете, но не ми стана ясно за датчика. Щото разликата е 15 лв. де...
                          И може ли човек сам да си го смени или пак требе некой "майстор" измислен да се занимава?
                          Сменяш и датчика, не че е толкова важно за загряването и температурата, но ще си сигурен, че няма да се прецака утре и да те направи луд - да ти показва по-висока или по-ниска от реалната температура и да се шашкаш. Някъде мернах една тема, в която един колега си мислеше, че има сериозен проблем с термостата, а се оказа датчик. Така че, за 15 лв. не си заслужава по-голямо главоболие, според мен.
                          sigpic

Comment

Ммм... има и друга страна...Някой колеги се оплакват, че след смяна на термостат + датчик им показва грешни показания поради дефектен датчик...Така че всичко си е на късмет.
                            Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                            Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

а как да раберем дали е термостат или само датчик?

Comment

Working...
                              X